Два филма Бориса Малагурског

Објављено | октобар 1, 2011 | Нема коментара

Након провокативног филма “Косово: Можете ли замислити?”, о људским правима Срба и осталих неалбанаца на Косову и Метохији, освојених награда у Канади и Мексику, те више приказивања филма на руској телевизији, српско-канадски режисер и продуцент Борис Малагурски, својим новим документарним филмом “Тежина ланаца”, ушао је у комплексну тему умешаности запада у унутрашње послове бивших југословенских република, некада и данас.


Малагурски у овом филму објашњава да је одговор на питање “зашто се распала Југославија у крвавом рату” далеко од оног који нуде медији, било они са запада или они из бивших југословенских република. За прави одговор, потребно је да се погледају и анализирају јавне изјаве и документи произашли на западу средином 80-их година. Рецимо, Реганова администрација је већ 1984. године циљала југословенску економију директивом NSDD 133, чији садржај је по први пут објављен у филму.

Такође, филм се осврће на Foreign Operations Appropriations Law 101-513 из 1990. године који је, упркос упозорењима југословенског премијера Анте Марковића да би очај становништва са тешким економским стањем могао повећати међуетничке тензије, без упозорења укинуо финансијску помоћ, кредите и позајмице Југославији у року од 6 месеци. Борис Малагурски не игнорише ни чланак Њујорк Тајмса од 8. маја 1992. године у ком је објављено да Пентагон неће толерисати ни једну другу силу у свету, чак и ако је само регионална.

“Тежина ланаца” има мирољубиву поруку за све народе на простору бивше Југославије.

До данашњег дана постоји велики број интересних група који шире своје митове о томе шта се заправо десило током 90-их, а митови се углавном своде на црно-беле приче које карактеришу једну страну као јединог кривца за рат. Мржњу и шовинизам Малагурски покушава да разобличи позитивним причама из ратова – показујући људе који су помагали једни другима без обзира на етничку припадност.

“Косово- можете ли да замислите“ (“Kosovo – Can you Imagine?“)

Оба филма је, такорећи, немогуће пронаћи на Интернету па их нудимо вашој пажњи на нашем сајту, а поставили смо и снимак Емисије “Без цензуре” ТВ Панонија Нови Сад у којој је гостовао Борис Малагурски.

Facebook Twitter Email

Коментари

Коментари су закључани.

 • Хуманитарна организација Браниоци отаџбине основана је, на иницијативу граничара са карауле Кошаре, као нестраначка, невладина и непрофитабилна организација.

  Организација се свакодневно бори да пробуди посрнуло Србство, веру, морал, патриотизам и родољубље.

  Основни задатак “браниоца отаџбине” је помоћ у рехабилитацији инвалида и рањених, помоћ незбринутим борцима и породицама погинулих.

 • Пријатељи

  Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања

  Српско друштво Задужбина

 • FACEBOOK БРАНИОЦИ

 • RSS