Пакао Кошара

Објављено | фебруар 21, 2010 | 2 Коментара

Документарни филм “Пакао Кошара” разоткрива једну од највећих заблуда и лажи о догађајима на Космету 1999. године да није било копнене агресије током интервенције НАТО. Наиме 9.априла 1999. године на подручју наше карауле Кошаре почела је изузетно жестока копнена агресија здружених снага терориста, албанске армије и НАТО из Албаније.
О крвавом боју на Кошарама јавност мало зна. За копнену агресију у Албанији су биле припремљене јаке снаге. За извођење операције на Космету организовано је 15000 терориста, од тога 2000 из земаља западне Европе. Тим снагама помоћ су пружале јединице војске и МУП-а Републике Албаније, које су груписане према нашој граници где је распоређено између 6000 и 8000 војника и полицајаца. Те јединице регуларне албанске армије, уз авио подршку НАТО авијације, садејствовале су шиптарским терористима приликом покушаја пробоја коридора из Албаније на Космет код карауле Кошаре и Горожуп. Истовремено НАТО је у Албанији стационирао преко 12000 војника, од чега 5000 америчких са 30 тенкова, 26 борбених и 26 транспортних хеликоптера.
Насупрот тим агресорским снагама била је 125. бригада Приштиншког корпуса коју је агресија НАТО затекла у јеку извођења борбених дејстава са шиптарским терористичким снагама на пет различитих праваца.

Пакао Кошара

Стратези НАТО-а изабрали су правац Кошаре, јер је изузетно непроходан, а тактички положај рејона је такав да са албанске стране омогућава увођење респективне пешадије а с наше онемогућава увођење технике. Цела та територија с албанске стране надвисује нашу територију. Плато до села Падеж, где се налази албанска караула, види се с наше стране, али увале које воде до Падежа нису уочљиве. Агресор је био у великој предности, јер је могао да бира правац напада и врши концентрацију снага, док су наше снаге биле развучене дуж целе границе и биле ангажоване по целој територији Космета у борбама с терористима и НАТО авијацијом.
У даноноћним крвавим биткама прса у прса, упркос бројнијем непријатељу, прецизном дејству артиљерије са територије Албаније, сталном бомбардовању НАТО авијације која је засипала наше положаје и забрањеним касетним бомбама и муницијом са осиримашеним уранијумом, наши борци су невиђеним хероизмом, упорношћу и војничким умећем успели да зауставе продор агресора, нанесу му огромне губитке и одбране границу.
У биткама које ће ући у анале ратовања крвљу наших бораца натопљена је српско албанска граница на подручју Кошара и Горожупа. Бранећи границу на подручју Кошара погинуло је шездесетак наших бораца. У трку, јуришајући на утврђеног непријатеља с повицима “јуриш”, ”ура” хероји с Кошара отишли су право у строј легендарних бораца за слободу Србије.
Бој на Кошарама се изучава на америчкој војној академији јер је било несхватљиво да су наши борци успели да одоле тако надмоћним здруженим снагама агресора и зауставе га на самој граници.
У документарном филму (трајање:85 минута) први пут јавно говоре неки од учесника најтежих и најкрвавијих битака на подручју карауле Кошаре. У документарцу је за покривање коришћен материјал који је баш у време агресије снимљен на српско-албанској граници, посебно на подручју Кошара, док су беснеле битке на живот и смрт.
Посебно су интересантни материјали који су снимљени на страни агресора у Албанији, а на којима се виде њихове снаге, специјалне јединице, плаћеници, модерно наоружање, тешка артиљерија, начин утврђивања и тактика борбе.
Документарни филм “Пакао Кошара” разоткрива јену од највећих заблуда и лажи о догађајима на Космету 1999. године да није било копнене агресије током интервенције НАТО. Наиме 9.априла 1999. године на подручју наше карауле Кошаре почела је изузетно жестока копнена агресија здружених снага терориста, албанске армије и НАТО из Албаније.
Facebook Twitter Email

Коментари

2 Коментара “Пакао Кошара”

 1. Миленковић Милан
  март 8th, 2010 @ 19:56

  Били сте Јунаци када је требало, остали сте Јунаци и дан данас. Данас можда већи него 1999. године. СРЕЋНО!

 2. Rados
  јануар 4th, 2012 @ 14:19

  Svaka vam cast,osvetlili ste nama svima obraz niste ga ukaljali kako izdajnici cesto govore,vasim drugarima koji su poginuli neka je vecna slava i vecno hvala i svim drugim koji su stali na branik otadzbine…

 • Хуманитарна организација Браниоци отаџбине основана је, на иницијативу граничара са карауле Кошаре, као нестраначка, невладина и непрофитабилна организација.

  Организација се свакодневно бори да пробуди посрнуло Србство, веру, морал, патриотизам и родољубље.

  Основни задатак “браниоца отаџбине” је помоћ у рехабилитацији инвалида и рањених, помоћ незбринутим борцима и породицама погинулих.

 • Пријатељи

  Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања

  Српско друштво Задужбина

 • FACEBOOK БРАНИОЦИ

 • RSS