Отето Косово – чешки документарац

Објављено | фебруар 22, 2010 | Нема коментара

stolen-kosovo

Документарац чешке јавне телевизије „Отето Косово“, са чијим приказивањем ЧТ неколико месеци оклева, постао је у међувремену међу Чесима хит на интернету.
„Отето Косово“, филм снимљен са жељом да се чује и српска страна косовске приче, понудила је чешкој телевизији независна група аутора на челу са режисером Вацлавом Дворжаком као идеју и сирови материјал.

Дворжак је, поред својих снимака исповести косовских Срба који говоре о насиљу чије су били жртве, о етничким чишћењима, као и о томе да ни Кфор за њих није гаранција безбедности, искористио и архив РТС-а.
Чешка телевизија финансирала је делимично снимање тог једночасовног документарца.
Српска телевизија је за искоришћене архивске материјале добила бесплатно право да филм прикаже.
„Добили смо документарац у таквом облику да због његове једностраности и пристрасности не можемо да га емитујемо“, објаснио је за данашње „Право“ портпарол чешке телевизије Ладислав Штиха.
Продуцент филма Алеш Беднарж је рекао да објективност и истинитост филма треба да процене стручњаци.
„Ми стојимо иза тога да су све информације у филму истините“, рекао је Беднарж и нагласаио да у буџету филма „нема ни круне“ од било какве организације, институције или политичке странке из Србије.
Филм, који се завршава поређењем признања Косова са највећом чешком историјском траумом, „издајом из Минхена“, где су 1938. године Француска и Велика Британија дале благослов Хитлеру да распарча Чехословачку, требало је да буде емитован 17. марта, на четврту годишњицу избијања насиља на Косову против косовских Срба.

Пошто је ЧТ емитовање неколико пута одложила, аутори су га средином маја ставили на интернет где је на Јутјубу забележио већ 22.000 улазака, а покренуо је и бурну полемику да ли је Чешка требало да призна 21. маја Косово.

 

Facebook Twitter Email

Коментари

Коментари су закључани.

 • Хуманитарна организација Браниоци отаџбине основана је, на иницијативу граничара са карауле Кошаре, као нестраначка, невладина и непрофитабилна организација.

  Организација се свакодневно бори да пробуди посрнуло Србство, веру, морал, патриотизам и родољубље.

  Основни задатак “браниоца отаџбине” је помоћ у рехабилитацији инвалида и рањених, помоћ незбринутим борцима и породицама погинулих.

 • Пријатељи

  Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања

  Српско друштво Задужбина

 • FACEBOOK БРАНИОЦИ

 • RSS