Бесконачни рат

Објављено | фебруар 22, 2010 | 2 Коментара

Документарни филм Рикарда Иакона, новинара РАИ-а, о суровој косовској стварности. Бесконачни рат, снимљен девет година после напада НАТО на Србију, емитован 2008. године на италијанској РАИ 3  директно даје одговоре и на питања зашто се прогнани Срби не враћају у своје домове и како је Косово, у „присуству власти“ из Приштине и међународних снага (Кфор), уместо „најмлађе демократије на Балкану“ постало рај за шверцере дроге, а некадашњи лидери ОВК, инспиратори и организатори континуираног насиља према преосталим неалбанцима, али и сународницима који су се успротивили њиховом неконтролисаном стицању богатства и политичке моћи.

Ко је терориста који је подметнуо бомбу под аутобус „Ниш експреса“, како су гинули сведоци недела Рамуша Харадинаја и како је његова породица од дућана у Дечанима стигла до велелепног дворца, зашто Хашима Тачија зову „Змија“.

Девет година после рата, италијанска телевизија РАИ 3, одговара на та питања у шокантном документарном филму Бесконачни рат.

Бесконачни рат, 1. део

Бесконачни рат, 2. део

Како на Косову и Метохији функционишу тајне војне структуре ОВК, којим путевима дрога и оружје стижу на Косово, какве су везе терориста на Балкану са Авганистаном, видећете у наставку узбудљивог документарног филма „Бесконачни рат“ италијанске телевизије РАИ.

Биографија аутора филма

Рикардо Иакона (52), италијански новинар и телевизијски водитељ. Након што је дипломирао на Универзитету у Болоњи, у периоду од 1980. до 1987. године, радио је као помоћник редитеља на телевизијским и филмским пројектима.

Iakona.jpg

Године 1987. Иакона је почео да ради за телевизију „РАИ Тре“ на којој је приказан велики број његових документараца.

Истраживачки пројекти Рикарда Иакона су углавном друштвено ангаживани са наглашеном личном страном.

У септембру 2008. године премијерно је емитован филм Бесконачни рат о ситуацији на Косову и Метохији и повезаности терориста на Балкану са Авганистаном.

Један од његових најуспешнијих пројеката је филм Хлеб и политика, који је емитован у три наставка, а описује политику новог миленијума у три различита контекста – град, регион и парламент.

Иакона је 2007. године добио престижну награду за новинарство „Нино Цулићија“ коју додељује град Марсала. Као образложење награде наводи се да је „Иакона успео да, уз храброст и истрајност, развије слободан дух и остане подаље од притисака и супротстављених интереса“.

Почетком 2008. године, Иакона је добио и награду Итака удружења Универзитета Уликсес, коју су основали студенти пореклом из Италији који данас живе у иностранству. Исте године Иакона је добио награду „Премио Сулмона“ за изузетан допринос у новинарству и културном стваралаштву.

„Мислим да овај документарац има велики значај, јер долази из земље која је чланица НАТО. Хвала, храбром човеку“, стоји у опису групе која тренутно има 76 чланова и која је отворена под именом „Хвала Рикарду Иакони“.

Аутор је, иначе, годину дана провео у припремању, истраживањима, снимању и монтажи материјала и докумената које је сакупио на Косову, у Македонији, Србији, Турској и Авганистану. Тросатна репортажа приказана је 19. и 26. септембра 2008. године у ударном термину на италијанској телевизији РАИ Тре.

Најављујући филм Бесконачни рат италијанска ТВ станица је на свом порталу објавила следећи текст:

Иакона детаљно реконструише етничко чишћење чије су жртве били косовски Срби. Од 1999. године када је НАТО добио рат на Косову против Србије и заједно са Уједињеним нацијама преузео контролу над Косовом, 250 хиљада Срба је протерано са Косова искључиво као последица етничке мржње, само зато што су Срби.

Њихове куће су спаљене, њихова земља опустошена, њихове цркве уништене, чак и оне најстарије и највредније које датирају из 1300. године. Њихова гробља су оскрнављена лопатама и будацима, а читави квартови запаљени само да би спречили Србе који ту живе већ хиљадама година да се врате.

Без обзира на присуство оружаних снага НАТО, косовски Албанци успели у да спроведу једно од најсистематскијих и најокрутнијих етничких чишћења које је Европа видела од Другог светског рата, уништавајући тако и саму идеју у мултиетничкој земљи која је била у осниви оружане кампање НАТО против Србије.

Али то није све: за ових 9 година Косово је постало прва станица на путу дроге ка нашој земљи и читавој Европи, и опет упркос присуству НАТО и Уједињених нација Косово се претвориоло у једну малу Колумбију, у Нарко државу у срцу Европе.

Бројке су запањујуће 80 одсто дроге произведене у Авганистану да би ушло у Европу пролази долине и планине „слободног“ Косова.

Огромна богатства нагомилана трговином дроге учинила су моћнима у иностранству и земљи мафијашке кланове косовских Албанаца спремних да дебело потплате партије које данас воде Косово, доводећи у велики знак питања демократску природу нове државе створене 17. фебруара 2009. године противправним актом.

Отворени путеви дроги и оружју, које НАТО за ових девет година није успео да затвори, исти су они којима пролази и интернационални тероризам исламског порекла.

Facebook Twitter Email

Коментари

2 Коментара “Бесконачни рат”

 1. Nada iz Trebinja
  фебруар 25th, 2010 @ 13:14

  Hvala što ste ove emisije postavili na svoj
  sajt. Oduševljena prvim dijelom, sad konačno
  imam priliku vidjeti i drugi dio, a najavili
  ste i treći. Još jednom hvala i pozdrav iz
  srpske Hercegovine. I mi Srbiju smatramo svojom
  otadžbinom, bez obzira na nametnute granice.

 2. Miki
  март 9th, 2010 @ 17:02

  I mi iz Srbije smatramo srpsku hercegivinu svojom otadzbinom !!!!!

 • Хуманитарна организација Браниоци отаџбине основана је, на иницијативу граничара са карауле Кошаре, као нестраначка, невладина и непрофитабилна организација.

  Организација се свакодневно бори да пробуди посрнуло Србство, веру, морал, патриотизам и родољубље.

  Основни задатак “браниоца отаџбине” је помоћ у рехабилитацији инвалида и рањених, помоћ незбринутим борцима и породицама погинулих.

 • Пријатељи

  Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања

  Српско друштво Задужбина

 • FACEBOOK БРАНИОЦИ

 • RSS